Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Rosandepad

Provincie: Gelderland
Plaats: Oosterbeek
Aantal kilometers: 13
Tijdsduur: ca. 3 uur

Ontdek het afwisselende landschap rond Oosterbeek. Kijk met de ogen van de schilders van de Oosterbeekse school naar beboste hellingen en snelstromende beken. Wandel door de uiterwaarden van Rosande en door landgoederen met beukenlanen op de stuwwal.


Rosande, wat ben je mooi!

Al vaak zag ik lovende berichten op sociale media over het Rosandepad. Hoog tijd om zelf de proef op de som te nemen en dit klompenpad te bewandelen.

Airborne
Denk ik aan Oosterbeek, dan denk ik aan de Slag om Arnhem. Luchtlandingen en veldslagen vonden hier plaats in september 1944 tijdens Operatie Market Garden. Niet voor niets start het Rosandepad bij het Airborne Museum en onderweg kom je langs verschillende plekken die hieraan herinneren. Mooi is ook om te zien hoeveel mensen na zoveel jaren nog de rood-blauwe Airborne vlag als eerbetoon buiten hebben hangen.

1754 grafstenen
Aan de rand van Oosterbeek komen we bij de Airborne War Cemetery. Hier liggen 1754 militairen begraven die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog sneuvelden, de meeste met een Britse nationaliteit. De begraafplaats is keurig onderhouden, bij veel grafstenen staan verse bloemen. Eervol en indrukwekkend.

Mariëndaal
Door de bossen bereiken we Landgoed Mariëndaal, waar de voorlaatste ijstijd zo’n 150.000 jaar geleden zijn sporen heeft achtergelaten. De gletsjers die vanuit Scandinavië ons land binnendrongen, stuwden het landschap op sommige plekken tientallen tot wel honderden meters omhoog. De gletsjers zijn er niet meer, maar door de hoogteverschillen die zij hebben veroorzaakt heb je nu wel prachtige uitzichten over het glooiende landschap.

Groene Bedstee
Op het Landgoed Mariëndaal wandelen door de Groene Bedstee. In deze loofgang, ook wel berceau genoemd, loop je door een tunnel van heggen. Het doet me denken aan scenes uit Game of Thrones. Oorspronkelijk was het bedoeld om dames ook buiten te laten wandelen, zonder dat zij bruin zouden worden van de zon, want dat was de kleur van landarbeiders. Nadat we na een paar honderd meter de loofgang verlaten, mogen onze vrouwelijke metgezellen wel gewoon het Rosandepad vervolgen in een heerlijk zonnetje.

Biotoopverbetering
Aan de rand van Oosterbeek lopen we langs akkers en maïsvelden. Deze velden zijn omringd door een muur van wilde  bloemen, waarbij de zonnebloemen hun best doen om tot de hemel te rijken. Het is niet alleen een prachtig gezicht, ook is het goed voor bijen en vlinders, vogels en kleine zoogdieren, roofvogels en uilen. Biotoopverbeterende akkerranden volgens de informatiebordjes, mooie term!

Oosterbeeks Rijnoever
We kruisen de Benedendorpsweg, waar enkele bewoners in hun tuin genieten van de zon en het uitzicht over de uiterwaarden waar wij naartoe lopen. Ik ben jaloers, wat een prachtige achtertuin van misschien wel een kilometer diep! Via de uiterwaarden lopen we richting de Nederrijn en komen we bij camping Oosterbeeks Rijnoever. Een eenvoudige camping, compleet met pipowagen en retrocaravan die aldaar gehuurd kunnen worden. Vanwege de fraaie ligging direct aan de rivier is het helaas al niet meer mogelijk om een seizoensplek voor volgend voorjaar te boeken, dan zitten ze al vol. Dan maar even gebruik maken van het buitenterras, waar het goed vertoeven is met een verkoelend drankje.

Oude Kerk
Over de Polderweg gaat het weer terug richting Oosterbeek. Van verre trekt de Oude Kerk al de aandacht. Delen van deze kerk zijn al meer dan 1000 jaar oud, het is daarmee één van de oudste kerken van ons land. Tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 is er zwaar gevochten in de omgeving van de kerk en werden in de pastorie vele gewonde Britse soldaten verzorgd. Tegenwoordig is het een pelgrimsoord voor veteranen en nabestaanden. Buiten staat er nog een monument, “not one shall be forgotten”.

Oorsprongsbeek
Voor het laatste deel duiken we weer het bos in. Ook hier lopen we weer langs het water, zij het in zeer bescheiden vorm. De Oorsprongsbeek is geen natuurlijke stroom, maar in de negentiende eeuw door mensenhanden aangelegd. Deze zogenaamde sprengenbeken zorgden destijds voor de aandrijving van watermolens. We wandelen langs vijvers, stuwtjes en watervallen. Bij het Grothuisje lopen we zelfs onder een waterval door.

We eindigen bij Landhuis Hartenstein, waar het Airborne herdenkingsmuseum gevestigd is. Snel nog even een paar kiekjes maken van de Sherman M4 tank, alvorens we huiswaarts keren. Wat een prachtige route hebben we gelopen! Boordevol afwisseling met bos, akkers, uiterwaarden, geschiedenis en fraaie uitzichten. De lovende kritieken zijn terecht gebleken.


Meer informatie over deze routes:
https://
klompenpaden.nl/klompenpad/rosandepad/


Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud