Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Marspad

Provincie: Gelderland
Plaats: Kesteren
Aantal kilometers: 13
Tijdsduur: ca. 3 uur

Wandelen langs de Nederrijn, oude stroombeddingen, boomgaarden en dijken in het prachtige buitengebied van de gemeente Neder-Betuwe. Mooie uitzichten vanuit de uiterwaarden en vrijwel de gehele wandeling zicht op de Cunerakerk in Rhenen.

Kesteren
De naam Kesteren is waarschijnlijk een verbastering van het Romeinse woord castra.Er zijn archeologische bewijzen dat er een Romeinse legerplaats, een castra aan de westzijde van het dorp gelegen heeft op een stroomrug aan de toenmalige zuidoever van de Rijn. De Rijn was de noordelijke begrenzing (de Limes) van het Romeinse Rijk in deze streek. Nabij de Romeinse legerplaats lag naar alle waarschijnlijkheid een nederzetting. Deze is in de derde eeuw na Chr. min of meer verlaten. Rond 1300 begon men met de aanleg van dijken waardoor bewoning en landbouw eenvoudiger werden. In de loop der jaren nam de landbouw langzaam toe, maar door de zware klei was dit niet eenvoudig. In Kesteren is veel fruitteelt, ook zijn er boomkwekerijen.

Invloed van het water
Marspad is genoemd naar de Marsdijk en de Marspolder. De Marsdijk en de Oudenwaardsedijk zijn aangelegd omstreeks het jaar 1500. De Marspolder behoorde oorspronkelijk tot de stadsvrijheid van Rhenen. Zuidelijk van deze polder stroomt de Leijgraaf, die de grens vormt met Lede en Oudewaard. Tot in de jaren dertig van de 19de eeuw stond hier het restant van het 13de eeuwse kasteel Ter Leede, strategisch gelegen aan de verbindingsweg tussen Kesteren (Gelders) en Rhenen (Utrechts). De Oude Rijn is goed zichtbaar in het landschap, in de Middeleeuwen was dit een belangrijke internationale handelsroute.


Toen wij de route liepen, voer het voetveer tussen Lienden en Rhenen niet. Je loopt dan niet door de uiterwaarden van Rhenen, maar over de geasfalteerde Marsdijk. De route is dan ongeveer 11 km. Vaartijden van het pontje Rhenen - Lienden is hier te vinden: https://www.uiterwaarde.nl/pontjes/rhenen-lienden/Meer informatie over deze route:
https://klompenpaden.nl/klompenpad/marspad/

Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud