Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Nederrijnsepad

Provincie: Gelderland
Plaats: Heteren
Aantal kilometers: 27
Tijdsduur: ca. 6 uur

Wandelen door het mooie open rivierlandschap van de Nederrijn tussen Lexkesveer en Driel in de mooie buitengebieden van de gemeenten Overbetuwe, Renkum en Wageningen. Wandelen door uiterwaarden, langs dijken, over stuwwallen, langs steenfabrieken, een kasteel, een stuw en varend naar de overkant. Een extra lang Klompenpad (XL).

De Nederrijn
De meanderende Nederrijn heeft hier het landschap sterk bepaald. Ten zuiden van de rivier loopt het klompenpad voornamelijk door uiterwaarden. Het landschap kenmerkt zich door grasland, waterpartijen, knotwilgen, meidoornhagen, steenfabrieken en vergezichten. Binnendijks liggen dorpen, boerderijen, boomgaarden en akkers. Het gevarieerde rivierlandschap is aantrekkelijk voor tal van vogelsoorten zoals veldleeuwerik, gele kwikstaart, ooievaar en de sierlijke fuut.

Ten noorden van de rivier voert het pad onder andere over stuwwallen en door beekdalen. Vanaf de stuwwallen is het uitzicht over het landschap prachtig.

Het dorp Heeteren
Het huidige Heeteren wijkt sterk af van het dorp dat al eeuwenlang aan de oever van de Rijn heeft gelegen. Door de aanleg van de A50 in 1966 werd Heteren namelijk aantrekkelijk voor forenzen en kreeg het dorp zijn huidige karakter. Daarvoor lag de kern van het dorp rond de Rijndijk, op de hoger gelegen gronden. Het dorp heeft zwaar geleden onder het oorlogsgeweld tijdens de Operatie Market garden. In het dorp zijn meerdere monumenten te vinden ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Eén monument aan de Randwijkse Rijndijk herinnert aan de molen die toen werd verwoest.


Klompenpaden zijn er in vele soorten en maten. Een klompenpad XL is er echter maar eentje: het Nederrijnsepad. Met 27 kilometers mag dit pad met recht het predikaat XL dragen. Een heerlijke wandeling langs het stroomgebied van de Nederrijn tussen Driel en Wageningen.

Het is half juni en de dagen zijn lang. Geen probleem dus pas rond half 2 ’s middags aan deze wandeling te beginnen. Er is nog net een plekje vrij op de parkeerplaats bij Heteren, die zowat onder het viaduct van de A50 en direct aan het water ligt. Ik loop de route linksom en struin onder de Drielse Rijndijk langs. Het hoge gras kietelt aan mijn kuiten, maar op sommige plekken staat het zelfs tot navelhoogte. Nabij Driel kom ik bij een enorm sluizencomplex. De sluizen van Driel worden samen met die bij Amerongen en Hagestein ook wel de waterkraan van Nederland genoemd, omdat ze gezamenlijk een groot deel van de waterhuishouding in ons land regelen.

Een stukje verderop moet ik wachten op het Drielse Veer, dat net weer naar de overkant van het water is vertrokken. Een schattig veerpontje, aangedreven door zonnepanelen, dat alleen fietsers en voetgangers mee kan nemen. Samen met mij stappen nog enkele wandelaars, fietsers en mountainbikers op de veerpont, om ieder op zijn eigen manier dit gebied te verkennen.

Aan de Drielse kant van de Nederrijn was alles vlak, dit in tegenstelling tot de  deze kant van het water. Hier hebben gletsjers in de voorlaatste ijstijd stuwwallen doen ontstaan. Al snel gaat het dan ook een stukje steil omhoog, waar het Nederrijnsepad parallel loopt aan het Dorenweertsepad. Overigens loopt er iets naar het oosten ook het Rosendapad (je komt hier onderweg bordjes van de aanlooproute daar naartoe tegen), die samen met het Dorenweertsepad in de top 3 van mijn mooiste klompenpaden staat! Je loopt hier door de prachtige glooiende bossen van landgoed Duno en komt uit bij Kasteel Doorwerth. De route loopt door de binnenplaats van dit kasteel, dat er prachtig bij ligt. Via de Doorwerthsche Waarden gaat het langs het water weer richting de A50 en vervolgens over de Fonteinallee en door het natuurgebied Jufferswaard richting Renkum.

Onderweg zie je regelmatig hoge schoorstenen staan. Rond 1900 waren er langs de Nederrijn zo’n 15 steenfabrieken actief, die met de uit dit gebied gewonnen klei stenen produceerden. Van de steenfabriek in de Jufferswaard was er na de Slag om Arnhem in 1944 niet meer veel over, deze werd ook niet meer opnieuw opgestart. De bijna 50 meter hoge schoorsteen staat er echter nog steeds en heeft sinds 2021 de status van monument gekregen.

Het Nederrijnsepad gaat verder door de Dorpsstraat, de winkelstraat van Renkum. Gelukkig zijn hier voldoende horecagelegenheden, want na een aantal uurtjes lopen moet er ook aan de innerlijke mens gedacht worden. Ik strijk neer op een buitenterras voor een drankje en een snelle hap en vervolg dan de wandeling. Na een ommetje door Oranje Nassau’s Oord gaat weer omhoog de stuwwal op. Het Bergpad doet zijn naam eer aan: het verloopt over de flanken van de Wageningse Berg en je hebt hier af en toe fraaie uitkijkplekken. Bij Fletcher Hotel De Wageningsche Berg is wellicht de beste plek om te genieten van het weidse uitzicht over de Nederrijn en het gebied daarachter.

Verderop wandel je door het Belmonte Arboretum, een botanische tuin die met 850 soorten de grootste rododendroncollectie van de Benelux herbergt. Daarnaast zijn er nog vele andere planten- en boomsoorten te bezichtigen, welke allemaal van een eigen naambordje zijn voorzien. En ook hier heb je her en der weer mooie uitkijkplekjes. Ik verlaat de berg en laat me met het Lexkesveer overzetten naar de andere oever van de Nederrijn. Ik ploeter nog een aantal kilometers door het gras onder de Randwijkse Rijndijk langs. Deze uiterwaarden zijn een geliefd gebied voor vele vogelsoorten, die hier goed gedijen. Inmiddels loopt het tegen negen uur in de avond als ik richting het eindpunt loop. De zon is al aan het zakken en laat mooie kleuren zien als ik achterom over het water kijk. De benen begin ik te voelen, maar het was zeker de moeite waard. Prachtig gebied, XL genoten.


Startpunt:
Manege De Fruithof
Dorpsstraat 5
6666 AE Heteren

Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.
Terug naar de inhoud