Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Trage Tocht Kwintelooijen

Provincie: Gelderland
Plaats: Rhenen
Aantal kilometers: 14
Tijdsduur: ca. 3½ uur


Over Kwintelooijen
Kwintelooijen werd tot de jaren 70 gebruikt als zandafgraving. Tegenwoordig is het gebied ingericht als natuurgebied en recreatiegebied. Je ervaart daardoor een zeer divers gebied waar sport, recreatie en natuur samenkomen. Het natuurgebied is onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Kwintelooijen is een plek waar meerdere bedreigde dier- en plantensoorten leven. Dit komt mede doordat de voormalige zandafgraving voor bijzondere terreinen heeft gezorgd. Wanneer je de wandelroutes van Kwintelooijen volgt, zal je dat vanzelf ervaren.

Trage tocht over de Utrechtse Heuvelrug in Rhenen
Trage tocht Kwintelooijen loopt door de heuvelachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug. De ongemarkeerde wandelroute zet vanaf het startpunt bij Kwintelooijen koers naar Plantage Willem III. Een oude tabaksplantage die is veranderd in een natuurgebied met graslanden en heide. Om later weer het bos in te duiken. Het maakt van de trage tocht Kwintelooijen een heerlijke wandeling.

Uitzicht vanaf Kwintelooijen
De route leidt vanaf het recreatiegebied naar het bekendste deel van Kwintelooijen. De trap! Een uitdagende klim met een hoogteverschil van vijftig meter. Met als beloning een schitterend uitzicht. Even genieten en daarna begint de boswandeling echt. De trage tocht Kwintelooijen gaat het bos van de Utrechtse Heuvelrug in. Al snel is de rust van het bos te merken. De geluiden van de natuur heersen terwijl de route verder loopt over de bospaden.

Plantage Willem III: de oude tabaksplantage
Via de bospaden komt de wandelroute aan bij Plantage Willem III. Op de oude tabaksplantage maakt het bos plaats voor open landschap. Het glooiende natuurgebied grenst aan de Heuvelrug en Nederrijn. Het zorgt voor een bijzonder gebied waar je elke keer weer met plezier wandelt. Trage tocht Kwintelooijen gaat via de heidevlakte naar de graslanden. In het gebied struinen regelmatig gallowayrunderen, konikpaarden en damherten.

Heuvelachtige boswandeling
Na de rondwandeling over Plantage Willem III duikt trage tocht Kwintelooijen weer het bos in. Eerst volgt de route vooral paadjes langs de bosrand. Later slingert de wandelroute weer door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Door het heuvelachtige bos leidt de tocht langs de Paasheuvel op richting Kwintelooijen. Eenmaal het bos uit komt de wandeling langs de laatste uitzichtpunten van Kwintelooijen. Daarna daalt de route af naar het eindpunt.Startpunt:
Parkeerplaats Kwintelooijen
Oude Veensegrindweg
3911 TA Rhenen


Terug naar de inhoud