Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Beukenburgerpad

Provincie: Utrecht
Plaats: Groenekan
Aantal kilometers: 13
Tijdsduur: ca. 2½ uur

Ontdek het mooie buitengebied van Groenekan en de Bilt. Wandelen vlakbij de stad Utrecht, op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en het veenweidegebied. Geniet van het slagenlandschap, historische landgoederen, lanen en fort Voordorp.

Parkeren kan op de parkeerplaats bij het viaduct onder de A27, ter hoogte van de Groenekanseweg 40 in Groenekan. De route gaat eerst langs de Groenekanseweg om na ca. 1½ km rechtaf richting de Hooge Kampse Plas te gaan. Aan het einde daarvan kom je bij Fort Voordorp. Langs sportvelden en een stukje industrieterrein kom je weer terug op de Groenekanseweg en loop je een stukje terug. Vervolgens gaat het rechtsaf de Beukenburgerlaan in. Door het bos richting de N234, deze volgen naar Nieuwe Wetering en daar links de Lindenlaan en langs het fiets-/bospad terug naar Groenekan. De route is blauw gemarkeerd in de vorm van een klomp en kan in 2 richtingen gelopen worden.

Dit Klompenpad heeft haar naam te danken aan landgoed Beukenburg. Op de ets van het informatiebord is de beukenlaan te zien waar het landgoed naar vernoemd is. Een ander landgoed in Groenekan is landgoed Voordaan, Dit landgoed omvatte 88 hectare grond. Vanwege financiële problemen werd de toenmalige eigenaar in 1924 echter gedwongen om het landgoed in een openbare veiling in 44 kavels te verkopen. Al die kavels kregen nieuwe eigenaren die er een nieuwe bestemming aan gaven. Zo vond er een totale transformatie van het landschap rondom het landhuis plaats. Houthandelaren kochten de kavels aan de Westlaan. De bomen werden gekapt voor houtverkoop zodat er uiteindelijk weer weilanden ontstonden. Kavels in de nabijheid van het landhuis werden verkocht als bouwgrond. Zo ontstond er een zeer gevarieerde woonwijk Groenekan Noord waaruit de dorpskern van Groenekan zich heeft ontwikkeld. In de woonwijk hebben sommige bewoners nog bomen in hun tuin staan die deel uitmaakten van het vroegere landgoedpark.


Meer informatie over deze route:
https://klompenpaden.nl/klompenpad/beukenburgerpad/

Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud