Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Goilberdingerpad

Provincie: Gelderland
Plaats: Culemborg
Aantal kilometers: 15 (te verlengen tot 18)
Tijdsduur: ca. 3½ uur


Het Goilberdingerpad voert u door het prachtige buitengebied van Culemborg. Door weilanden en de uiterwaarden van de Lek, over fort Everdingen en langs het cultuurhistorische verleden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.


De Diefdijk

Het Goilberdingerpad leidt u verschillende keren op of over de Diefdijk. In de loop van de 13de eeuwe was de wateroverlast in delen van Nederland zo groot, dat grootschalige maatregelen noodzakelijk werden. Het grootste probleem was dat het rivierengebied van oost naar west afliep - en loopt -, waardoor de laagst gelegen polders in het westen al het water van de hogere gronden in het oosten te verwerken kregen. Om te voorkomen dat het water uit het oosten de wateroverlast nog langer zou versterken, richtten vijf belangrijke edelmannen in 1284 een heemraadschap op. Het waren de heren van Arkel, Ter Leede, Everdingen, Hagestein en Vianen. Als eerste maatregel legden zij de DIefdijk aan, een zogenaamde dwarskade. Dwarskades lagen min of meer noord-zuid gericht, tussen de grote rivieren in.


In eerste instantie had de Diefdijk dus een waterstaatkundige functie, maar in de 18de eeuw werd de Diefdijk ook onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie werden in de 19de eeuw bij de dijk versterkingen en sluizen aangelegd. In het noorden, bij de aansluiting van de Diefdijk op de Lekdijk werd Fort Everdingen gebouwd en in het zuiden Fort Asperen bij Leerdam. Het gebied tot Culemborg kon geïnundeerd worden tegen de vijand. Er ontstond dan aan de oostzijde van de Diefdijk een watervlakte van meer dan vier kilometer breed.Meer informatie over deze routes:


Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud