Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Trage Tocht Amsterdam IJ


Provincie: Noord-Holland
Plaats: Amsterdam
Aantal kilometers: 16
Tijdsduur: ca. 3½ uur


Zeer veelzijdige Trage Tocht door het Oostelijk Havengebied en verschillende Amsterdamse parken, langs de oevers van het IJ,  en nog veel meer!

Trekpontjes
Omdat wij met eigen vervoer zijn, parkeren we bij Schellingwoude. Daar gaan we de dijk op, waar veel woonboten aangemeerd liggen. Al snel komen we bij het eerste trekpontje, waarmee we de overkant van het water bereiken. Daar komen we op het onverharde pad van het Schellingwouderpark, de "groene oever aan het IJ". We kijken uit over het IJ. Het is een schril contrast: aan deze kant het dorpse Schellingwoude, aan de overkant van het water de grote stad. Even later stappen we op een volgend trekpontje, ze blijven leuk! We blijven nog een stukje langs het IJ lopen, soppen tot onze enkels door een drassig weiland en bereiken via Zijkanaal K weer de bewoonde wereld.

Heerlijk dorps
De Nieuwendammerdijk is een prachtig straatje. Houten huisjes, mooie gevels en een dorpse sfeer. De Nieuwendammerdijk is een oorspronkelijk laat-middeleeuwse nederzetting, her en der kun je de geschiedenis nog aflezen. Bij Café 't sluisje zal het goed vertoeven zijn op het terras aan het water.

Halsbandparkieten
Op deze route wandel je door verschillende parken. Eerst door het Vliegenbos, vlak daarna volgt het Noorderpark en later nog het Flevopark. In het Noorderpark horen we hoog in de bomen een flink gekwetter. We proberen de vogels te ontdekken en zien wat groens boven ons. "Halsbandparkieten!" zegt een man die aan komt fietsen. Aan de verrekijker om zijn nek en de grote zoomlens achter op zijn fiets concluderen wij al snel dat hij verstand heeft van vogels. Volgens hem zijn er tientallen jaren geleden enkele exemplaren in het Vondelpark losgelaten en zitten er momenteel zo'n 3500 stuks van deze exoot in verschillende Amsterdamse parken. Het is een mooi gekwetter, al zal waarschijnlijk niet iedereen deze mening delen.

Eilanden
Met de pont steken we het IJ over. Daar wandelen we over verschillende "eilanden" in het Oostelijk Havengebied: KNSM-Eiland, Borneo-Eiland, Cruqiuseiland. Aan verschillende kades liggen gigantische woonschepen, zoals bijv. in de Ertshaven en de Entrepothaven. Op deze zonnige dag wordt er flink geklust en gepoetst op de scheepsdekken. In dit deel van Amsterdam zijn de laatste decennia veel woningprojecten uit de grond gestampt. Zo zijn ook oude pakhuizen omgebouwd tot appartementen. Moderne architectuur ontbreekt niet. Zo staat er op Borneo-Eiland de Pythonbrug (officieel heet hij Hoge Brug). Als een grote rode slang brengt hij je golvend en hoog boven het water naar de andere oever. Mocht je het eng vinden, dan kun je een stukje verderop ook over de Lage Brug.

Oranjesluizen
Het laatste deel van de route lopen we langs de Mond van het Amsterdam-Rijnkanaal. Die zien we verderop uitstromen in het IJ. Wij moeten vie het Zeeburgereiland (waar weer een nieuwe woonwijk uit de grond wordt gestampt) en de Schellingwouderbrug weer naar het eindpunt, omdat de Oranjesluizen zijn afgesloten voor wandelaars. Deze schutsluizen, die jaarlijks door zo'n 120.000 schepen worden gepasseerd, scheiden het Binnen-IJ van het Buiten-IJ. Het is een populaire passage voor wandelaars en fietsers, maar in juni 2021 tijdelijk gesloten vanwege veiligheidsissues. Helaas bleek 8 maanden later de tijdelijke sluiting nog niet voorbij te zijn.



Eigenlijke startpunt: metrostation Noorderpark, Amsterdam
Wij zijn met de auto gegaan en hebben daarom gekozen voor een ander startpunt. Dit was in Schellingwoude, waar we in de buurt van de Schellingwouderdijk gratis konden parkeren.
Terug naar de inhoud