Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud
Routes buitenland > Duitsland LAW's

Eifelleiter

Deelstaten: Rheinland-Pfalz
Startpunt: Bad Breisig
Eindpunt: Adenau
Aantal kilometers: 53
Aantal etappes: 3

Eindeloos ogende weiden, velden en bossen, doorspekt met unieke natuurjuwelen zoals het Rodder Maar of de Hohe Acht. Aan de oever van de Rijn begint het avontuur Eifelleiter met als bekroning een dans op de vulkaan.

De Eifelleiter biedt de wandelaar met zijn 53 kilometer lengte buitengewoon wandelplezier door allerlei landschappen. Van een snufje Rijnromantiek via eenzame plekjes aan de maren, gedoofde vulkaankegels en mediterraan ogende heidelandschappen tot aan de Hohe Acht, de met zijn 747 meter hoogste berg van de Eifel, is inderdaad alles van de partij wat Rijn en Eifel te beiden hebben - de Eifelleiter belooft een onvergetelijke reis naar de oorsprongen van onze aarde, een spel met de elementen vuur en water, een ervaring tussen stilte en oorspronkelijkheid.

Als nauwelijks een ander wandelpad schittert de Eifelleiter met zijn unieke natuurschouwspelen weg van de drukte, zorgen en stress. De mystieke bospassages nodigen uit om in stilte en achtzaam de natuur om je heen bewust waar te nemen en gewoon een keer de boel de boel te laten. Pure ontspanning bieden ook de landschappelijke hoogtepunten: uitzichtpunten verleiden om de blik te laten afdwalen, natuurbelevenissen nodigen uit om even uit te rusten, vulkanisme en de vurige oorsprong van de Eifel worden tastbaar. Blijven staan, een momen van bezinning, met gesloten ogen de pracht van de natuur om je heen waarnemen: voelen, ruiken, proeven en je oor te luister leggen. Te midden van de betoverende weidelandschappen bestaan ze: de speciale plekjes die je met hun bijzondere bekoring een paar minuten vasthouden. Hier kun je uitrusten en ontspannen, mediteren en jezelf herontdekken. Het gras onder je voelen, je verbinden met Moeder Aarde of op een van de ligstoelen of schommels tot rust komen - de Eifelleiter biedt zijn bewandelaars vele oases van rust.

Gezellige plekjes met fraaie uitzichten nodigen uit tot een picknick ver weg van de bewoonde wereld. Wie met open ogen door de natuur loopt, ontdekt veel eetbare bessen en wilde kruiden. Meer oorspronkelijkheid is nauwelijks mogelijk.

53 kilometer en daarbij een niet malse 1439 hoogtemeters die overwonnen moeten worden - gelukkig bestaat de Eifelleiter uit delen, onderverdeeld in drie heerlijke dagetappes, waarop de wandelaar een paar uur lang kan ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Handige links:

Etappe 1
Bad Breisig - Niederzissen

Aantal kilometers: 15,7
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 529 meter stijgen, 314 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Aan de Rijnpromenade in Bad Breisig begint de Eifelleiter en voert de wandelaars al spoedig weg uit het kuuroord naar de stilte van de natuur richting Mönchsheide, waar je in het weekend op het vliegveld zweefvliegtuigen kunt spotten. Onderweg daarnaartoe loont het om nog eens achterom te kijken, met ongelofelijke uitzichten over het dal van de Rijn. Door het karakteristieke landschap van het Breisiger Ländchen biedt de Eifelleiter tussen Bad Breisig en Waldorf steeds weer de mogelijkheid om op picknickplaatsen op adem te komen en de ogen af te laten dwalen richting kasteel Olbrück en de Hohe Acht. Ter afsluiting van de eerste etappe begint het geologische avontuur, een dans op de Bausenberg, Duitslands best bewaard gebleven hoefijzerkrater en biotoop voor zeldzame dieren en planten. Een fascinerende afronding van deze eerste etappe!

Etappe 2
Niederzissen - Spessart/Kempenich

Aantal kilometers: 15,1
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 316 meter stijgen, 83 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Je ogen de kost geven in het uitgestrekte en schilderachtige Brohdal met de natuurspektakels Rodder Maar en Königsee en bij de fraaie uitzichten op de middeleeuwse burcht Olbrück. Zin in een kleine omweg? Een partijtje SwinGolf, de golfsport voor iedereen, aan het Rodder Maar biedt onthaasting in een schitterende coulisse. Buiten de passages door de bossen biedt de Eifelleiter fasch=inerende perspectieven op zogenaamde vulkanische ontsluitingen, de levendige getuigen van het verleden. Op oude paden, een hoofdverkeersweg van de Romeinen, leidt de Kohlenstrasse naar de tweede bestemming, het bos Steinrausch.

Etappe 3
Spessart/Kempenich - Adenau

Aantal kilometers: 22
Tijdsduur: ca. 6 uur
Hoogteverschil: 523 meter stijgen, 751 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

De slotetappe leidt eerst naar het dromerige bos Steinrausch bij Kempenich, alvorens de Eifelleiter wandelaars langs kleine dorpjes zoals Lederbach en Hohenleimbach op hun doel afkoersen, de Hohe Acht. Onderweg bieden bospassages puur natuur, indrukwekkende panorama’s nodigen uit tot genieten. Al spoedig zijn de imposante rotsformaties van de Hohe Acht te zien en alle inspanningen worden beloond met het uitzicht vanaf de Kaiser Wilhelm toren. Via een paadje bestaat dan de mogelijkheid om verder te wandelen naar het bruisende stadje Adenau.

Terug naar de inhoud