Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Dorenweertsepad

Provincie: Gelderland
Plaats: Doorwerth
Aantal kilometers: 13
Tijdsduur: ca. 3 uur

Ontdek het afwisselende landschap en de cultuurhistorie in het buitengebied van Doorwerth. Wandelen rondom het imposante kasteel, door de uiterwaarden en hellingbossen met mooie vergezichten.


Een paar jaar geleden hadden we een bruiloft van een familielid in een prachtig mooi kasteel. Destijds nooit aan gedacht dat dit kasteel Doorwerth het startpunt zou zijn van het zeer mooie klompenpad dat we vandaag gaan lopen, het Dorenweertsepad.

Kasteel Doorwerth is een middeleeuws kasteel, gelegen in de uiterwaarden langs de Nederrijn. In de 13 e eeuw gebouwd als houten kasteel, platgebrand, herbouwd en uitgebouwd door de eeuwen heen. Na de slag om Arnhem was het deels verwoest en in de jaren na de Tweede Wereldoorlog is het gerestaureerd door de Stichting Geldersche Kasteelen. Deze restauratie was pas voltooid in 1983 en nu ziet het kasteel eruit zoals het rond 1650 was.

Wij lopen het Dorenweertsepad met de klok mee en wandelen eerst over de slotgracht en door de binnentuin van het kasteel. Aan de achterzijde van het kasteel Doorwerth bevindt zich een stuwwal die wel een hoogte van 65 meter bereikt. Gedurende het grootste deel van de route lopen we dan ook omhoog en omlaag, waarbij ruim 200 hoogtemeters overwonnen moeten worden. Tal van bezienswaardigheden komen voorbij. Zo bevindt zich een paar honderd meter achter het kasteel een ijskelder uit vroegere tijden. Deze ijskelder was op de heuvel geplaatst, zodat de voedselvoorraden bij een overstroming droog bleven. Met het ijs uit de vijvers van het kasteel werden destijds voedsel- en drankvoorraden koel gehouden. Tegenwoordig biedt het onderdak aan diverse soorten vleermuizen.

Onderweg hebben we regelmatig prachtige doorkijkjes op de omgeving. Op de Boersberg staat ook een ijzeren uitkijktoren, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Nederrijn en het achterland. Met behulp van het informatiebord weet je dan bijvoorbeeld Beuningen en Arnhem te herkennen. Fraai is zeker ook het landgoed Duno, in 1800 ontstaan als landschapspark. In 1932 heeft de laatste private eigenaar het landgoed met landhuis nagelaten aan de stichting Het Geldersch Landschap. Na de Tweede Wereldoorlog was vrijwel alles op het landgoed zwaar beschadigd. Er staan nog restanten van het toegangshek en de theekoepel. Vergeet niet om in het voorjaar door de bloeiende azalealaan te lopen, wat zal dat een prachtig gezicht zijn! Ook het karakteristieke Dunobruggetje en de Dunobeek zijn in de omgeving van het landgoed te vinden.

Op een open stuk in het bos, bovenin op de stuwwal, stuiten we op een oude wegwijzer. Hierop staat onder andere de Italiaanse Weg aangegeven. Deze fraaie weg door het bos dateert uit 1848 en werd door baron van Brakell aangelegd om kasteel Doorwerth over de stuwwal te verbinden met Wolfheze. De naam kreeg deze weg vanwege de haarspeldbochten, die de baron deed denken aan een weg in Italië. Ook staat Heveadorp aangegeven op de wegwijzer, de volgende bezienswaardigheid. Dit dorp is min of meer ontstaan in 1916, toen de Heveafabriek zich hier ging vestigen. Voor de werknemers die vanuit Hoogezand meeverhuisden, werden toen 83 arbeiders- en 14 ambtswoningen gebouwd in Engelse landhuisstijl met rieten dak. Tijdens de Slag om Arnhem is een groot aantal van deze woningen zwaar beschadigd geraakt en vervangen door nieuwbouw.

Het laatste deel van het Dorenweertsepad gaat door de uiterwaarden van de Nederrijn. Van daaruit hebben we ook zicht op het stuwencomplex van Driel, ook wel "de kraan van Nederland" genoemd. Deze reguleert de waterstanden in de Rijn en de IJssel. In de verte zien we ook het kasteel Doorwerth liggen, wat het einde van dit klompenpad betekent. Eén van de mooiere routes die we tot nu gelopen hebben, vanwege de vele bezienswaardigheden onderweg en de fraaie uitzichten!


Volgens de officiële beschrijving is het Dorenweertsepad 13 kilometer lang. Volgens onze gegevens hebben we echter slechts 11,5 kilometer gelopen. Het is ook mogelijk om de route te verkorten tot 8 kilometer.


Meer informatie over deze routes:
https://klompenpaden.nl/klompenpad/dorenweertsepad

Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud