Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Trage Tocht Rheden - Posbank

Provincie: Gelderland
Plaats: Rheden
Aantal kilometers: 13
Tijdsduur: ca. 3½ uur


Veluwezoom
Ten noordwesten van Arnhem ligt het Nationaal Park Veluwezoom. Een ruim 5.000 hectare groot, aaneengesloten natuurgebied dat onderdeel is van de Veluwe. Het hele gebied is eigendom van Natuurmonumenten en kreeg in 1930 als eerste natuurgebied in Nederland de status van Nationaal Park. Kenmerkend voor Veluwezoom is het glooiende terrein. Het Scandinavische landijs dat in een vroegere ijstijd over ons land schoof, heeft hier zijn sporen achtergelaten. De heuvels die toen zijn ontstaan, met als hoogste punt Signaal Imbosch op 109,9 meter, zorgen tegenwoordig nog steeds voor prachtige weidse uitzichten, tot in Duitsland.

Posbank
Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van Herikhuizerveld. Dit is echter de officiële naam van het heidegebied dat beter bekend is onder de naam Posbank. Meneer Pos was de tweede voorzitter van de ANWB. Ter ere van zijn 25-jarig jubileum is er in 1918 een halfronde stenen bank geplaatst op een fraai uitzichtpunt op een hoogte van 90 meter. Vandaar de naam Posbank.

Trage Tocht
Deze Trage Tocht voert je in zo’n 13 kilometer door het heuvelachtige terrein tussen station Rheden en de Posbank. Door de hoogtemeters (zo’n 300 meter stijgen en dalen) is het een stuk pittiger dan de afstand doet vermoeden. Het mulle stuifzand, dat op sommige plekken aan de duinen doet denken, draagt hier ook zijn steentje aan bij. Kies je ervoor om de route met de klok mee te lopen, dan mag je de 106 traptreden bij Koepel de Kaap naar beneden lopen, loop je andersom dan moet je ze omhoog.
Je wandelt door mooie bossen en langs de Beekhuizense beek, die echter maar al te vaak droog blijkt te staan. Op de Posbank zelf staat de hei vanaf half augustus prachtig in bloei. Een overweldigende paarse zee. Ik ben hier half september, wanneer de paarse gloed op zijn allerlaatste benen loopt. Van bovenaf heb je mooi uitzicht over het glooiende landschap. Als je afdaalt en tussen de heuvels loopt, vallen de hoogteverschillen pas echt op.

Dieren spotten
Van groot tot klein, dieren kun je hier tegenkomen in alle soorten en maten. Het heidegebied wordt begraasd door IJslandse pony’s en Veluwse heideschapen. Zij zorgen ervoor dat de heide niet dichtgroeit. De schaapskooi bevindt zich bij het nabij gelegen landgoed Heuven. Zwijnen en herten lopen ook in het gebied, al zullen die zich bij drukte niet echt laten zien. En dan zijn er nog de kleine insecten. De mestkever trof ik veelvuldig op mijn pad. Zoekend naar een hoopje stront van een pony, schaap of hert, zodra hij het heeft gevonden is hij in zijn element. Bij alle stilte in dit gebied hoor je ook het gezoem van de bijen goed. Zijn doen zichzelf tegoed aan de nectar die de heideplanten hen te bieden heeft.

Conclusie? Een heerlijke wandeling door een voor Nederland uniek gebied! In de tweede helft van augustus staat de heide in bloei en toont de Posbank zich op zijn mooist. Omdat het in de weekenden dan akelig druk is, kun je beter op een doordeweekse dag hier gaan wandelen. Bij mij staat het in ieder geval voor half augustus alvast in de agenda!


Startpunten:
NS station Rheden
Veluwetransferium Posbank, Heuvenseweg 5A in Rheden  (hier bevindt zich ook het bezoekerscentrum Veluwezoom van Natuurmonumenten)
Paviljoen De Posbank, Beekhuizenseweg 1 in Rheden


Terug naar de inhoud