Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Nesserpad

Provincie: Utrecht
Plaats: Eemnes
Aantal kilometers: 11
Tijdsduur: ca. 2,5 uur

Het Termatenpad leidt door het mooie buitengebied van Eemnes. Geniet van het open polderlandschap en wandel over boerenland, dijken en de slingerende zomerdijk van de Eem.

Het gebied rond Eemnes was in het verleden een veenmoeras. In de 12e eeuw begonnen de eerste bewoners van Eemnes met het ontginnen van de polder. Zij legden dijken aan en groeven sloten om het water af te voeren. Toen omstreeks 1300 de ontginning van het land tussen de huidige plaatsen Eembrugge en Eemnes al snel was gevorderd, verhuisden de boeren geleidelijk van de hoger gelegen "Nes" (landtong) bij de Eem naar het gebied waar in 1340 de Wakkerendijk werd aangelegd.

Het was jaren een twistgebied tussen de graaf van Holland en de bisschop van Utrecht. Maar het dorp kreeg in 1352 stadsrechten van de bisschop van Utrecht. De inwoners mochten een stenen kerk bouwen; de kerk in de Kerkstraat. Toen in 1589 de bewoners van Eemnes de Eemnesser Vaart groeven en in de Zomerdijk een houten sluis kwam, was scheepvaart ,ogelijk van de Eem naar Eemnes. Zo kwam er steeds meer bedrijvigheid in het dorp.

De Eemnesserpolder aan de oostkant ligt onder het zeeniveau. Om het land droog te houden pompt het gemaal 'Eemnes' water uit de polder naar de Eem. Het stoomgemaal uit 1884 is in 1921 vervangen door een elektrisch gemaal, dat sinds 1993 wordt bediend vanuit het Waterschapshuis te Leusden.


Meer informatie over deze route:
https://klompenpaden.nl/klompenpad/nesserpad/

Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud